SANTRI PUNYA BANYAK CERITA

Hadapilah Duniamu Dengan Senyuman

    Jadikan pondok itu sebuah istana,  hiasilah rumahmu yang di buat dari tanah liat, bukan istanamu yang dibuat dari gading.

           KALAU ANDA SENYUM WALAUPUN KETIKA ANDA BERSEDIH DAN BERDUKA, SEBENARNYA ANDA SEDANG BERUSHA MERINGANKAN BEBAN DAN MENGETUK GERBANG KEBAHAGIAAN YANG ANDA CARI.

    Sekali-kali jangan berpikir dua kali untuk tersenyum, karena dengan terenyum bermakna anda sedang menghidupkan semangat dan kekuatan yang ada dalam diri anda. jangan bermurung dan bermasam muka karena ia akan menekan kekuatan itu, sedang menkannya berarti anda membuat dirimu menderita. Senyuman yang anda beri tidak akan membahayakan anda! Tetapi sebaliknya, ia akan menarik segalah kebaikan . Berbicaralah dengan orang di sekeliling anda dengan bahasa kalbu ( senyuman ). Bibir yang paling indah dan menarik ialah ketika ia melontarkan senyuman.

   Ada ungkapan yang menyebut bahwa " senyuman itu merupakan satu kemestian dalam pergaulan" Brgaul bermakna berkomunikasi dengan baik, dalam hidup bermasyarakat mmerlukan kemahiran yang tertentu yang mesti ada dalam diri anda. Satu daripada ialah pandai dan mau tersenyum.

   Apabilah anda tersenyum kepada orang lain, bermakna anda sedang memberi kebahagiaan kepada. Senyuman dapat menyuntik perasaan optimis dan damai di hati orang lain. sebaliknya, jika anda tampil dengan wajah bengis dan murung bermakna anda telah menyiksa dan mengganggu hati mereka. Sudah pasti anda tidak suka menjadi punca kesedihan kepada sesiapa pun.

   KEMULIAAN HANYA AKAN DIBERIKAN KEPADA MEREKA YANG BERSABAR.

( terapi menghadapi kebosanan )

Jangan lupa komentarnya sobat