SANTRI PUNYA BANYAK CERITA

Allah Satu-Satunya Tempat Berlindung

     Seandainya kaum wanita sebagaimana yang kita tahu, niscaya niscaya mereka yang paling diutamakan berbanding kaum lelaki .

     Alangkah peliknya jika ada orang yang waras tercampak ke lembah yang jauh dari kegembiraan dan cenderung kepada pesimisme dan keputusan. Ada masanya seseorang dikalahkan oleh hal-hal menekannya hingga hilang ketenangannya. Ketika berdepan keadaan seperti ini, orang itu hendaklah berpegang teguh pada Allah supaya Allah menolong menyelesaikan apa yang sedang dihadapinya. Sesungguhnya sikap pasrah kepada kelombang kesedihan merupakan awal kegagalan yang pasti, lemah dan tidak berdaya.

     Sebab itu, Rasulullah s.a.w. mengajarkan kepada sahabatnya untuk meminta bantuan Allah dalam menyelamatkan diri dari penyakit-penyakit ini. Abu Said al-Khudri berkata:" Rasulullah s.a.w. pada suatu hari masuk kesebuah masjid. Beliau menemukan seorang lelaki dari kaum Ansar yang bernama Abu Amamah. Rasulullah berkata: Wahai Abu Amamah, mengapa anda duduk di masjid di luar waktu sembahyang?' Abu Amamah menjawab:'  Aku sedang gelisah karena banyak hutang, wahai Rasulullah.' Beliau berkata: Mahukah anda aku ajarkan kalimat yang jika anda ucapkan, maka anda akan menghilangkan kegelisahan anda dan akan melangsaikan hutang-hutangmu?' Dia menjawab: 'Baiklah, wahai Rasulullah.' Bliau berkata:' Ucapkanlah pada waktu pagi dan petang doa ini:

     Kemudian Abu Amamah berkata: Aku telah pun mengamalkannya, maka Allah menghilangkan kegelisahan ku dan melangsaikan Hutang-hutangku.

     SAKIT PERUT BERPUNCAH DARI APA YANG TELAH ANDA MAKAN, TETAPI BERPUNCA DARI SESUATU YANG TELAH MEMAKAN ANDA.

     "Dan apa sahaja nikmat yang ada pada kamu, maka dari Allah-lah (datangnya)..."


(terapi mengatasi kebosanan)

Jangan lupa komentarnya sobat